Vibraonica™ Sex Shop

Kako čistiti i čuvati sex igračke?

Sex igračke savršen su dodatak vašem ljubavnom životu! Bilo da ste solo ili u vezi, igračke će u svakom slučaju osvježiti i unijeti dodatnu strast u vaš život. No, kako biste se potpuno bezbrižno prepustili čarima igre, od ključne važnosti je pravilna briga i njega vašeg „blaga“.

Neadekvatno čišćenje igračaka, korištenje krivih lubrikanata kao i nepravilno čuvanje i skladištenje mogu dovesti do niza problema – od toga da nepravilnom brigom skraćujete vijek trajanja igračke, pa do onih vrlo opasnih, kao što su bakterijske, gljivične ili virusne infekcije.

Stoga ćemo vas uputiti kako se najbolje brinuti o vašem novom prijatelju te kako izbjeći neželjene posljedice korištenja seksualnih igračaka.

Prvo i osnovno jest da pri kupnji nove igračke pažljivo proučite od kakvog je materijala izrađena, je li vibrirajuća ili ne, radi li na baterije ili ima mogućnost punjenja te je li vodootporna. Svi ovi podaci najčešće su navedeni na pakiranju, od strane proizvođača, kao i u našim opisima. No, ako ste u dilemi, niste potpuno sigurni u tehničke karakteristike, mi smo uvijek tu za vas – rado ćemo vam pomoći preciznim naputkom i savjetima.

Osnovna pravila koja vrijede za održavanje svih tipova igračaka:

 • Prije i nakon upotrebe igračku obavezno operite blagim tekućim sapunom i toplom vodom!
 • Nikada ne uranjajte čitavu igračku pod vodu, osima ako nije precizno navedeno da je 100% vodootporna.
 • Nikada ne uranjajte u vodu elektronski dio igračaka koja rade na baterije.
 • Strap-on pojaseve izrađene od najlonskog vlakna možete oprati u perilici rublja.
 • Igračke ne pohranjujte jednu pokraj druge, a ako je to nužno međusobno ih odvojite tako da svaku stavite u platnenu vrećicu ili pamučnu čarapu.
 • Nikada ne koristite silikonske lubrikante na igračkama od silikona.
 • Nikada ne koristite uljne lubrikante na lateks igračkama ili s kondomima.

Silikonske Igračke

Materijal

Silikon je baršunast, često savitljiv materijal koji se smatra najsigurnijim materijalom za izradu sex igračaka. Nije porozan, tako da nečistoća i mikroorganizmi ne mogu ući u sam materijal. Lako se čisti i održava i u potpunosti je siguran za vaše tijelo.

Ako je vaša igračka na baterije, produžite joj vijek tako da baterije uvijek izvadite iz igračke kad je ne koristite. Silikon je osjetljiv na „ozljede“ i ogrebotine. Zato svoju silikonsku sex igračku pažljivo čuvajte od dugih noktiju i oštrih rubova. I, lijepo molimo, ne grizite je!

Čišćenje

Silikonske igračke čistite mekanom spužvicom, toplom vodom i blagim sapunom bez mirisa. Budući da je silikon neporozan materijal koji ne upija, igračka će tako biti potpuno čista.

Lubrikanti

Zapamtite da većina silikonskih igračaka ne podnosi silikonske lubrikante. Lubrikanti na vodenoj bazi mnogo su sigurniji izbor za silikonske sex igračke.

TPE Igračke

Materijal

TPE (Termoplastični Elastomer) je mekan materijal od kojeg se izrađuju masturbatori, navlake za penis i neke vrste vibratora te dildo igračaka. Ovaj materijal ne sadrži ftalate niti ikakve druge sastojke štetne za vaše tijelo te predstavlja dobar izbor kao zamjena za silikon.

Čišćenje

TPE je osjetljiv na visoke temperature, tako da ga nije moguće sterilizirati iskuhavanjem. Čistite ga mekanom spužvicom, toplom vodom i blagim sapunom bez mirisa. Nakon pranja, igračku ostavite da se osuši po mogućnosti na zraku. Povremeno igračku temeljito pošpricajte s nekim od sredstava za čišćenje sex igračaka.
Blago je porozan, što znači da mikroorganizmi mogu prodrijeti u sam materijal igračke, te se stoga preporučuje korištenje s kondomom, osobito ako ju dijelite s partnerom.

Lubrikanti

Od lubrikanata, uz TPE igračke koristite isključivo lubrikante na vodenoj bazi.

ABS Plastika

Materijal

ABS plastika je mješavina elastomera, gume i tvrde plastike. Ovaj materijal je izuzetno otporan i čvrst, a od njega se izrađuju tvrdi vibratori kao i kućišta s komandnim tipkama na igračkama od drugih materijala.

Nije nimalo porozan, bakterije ne mogu prodrijeti u njega te predstavlja odličan odabir po pitanju higijenskih preduvjeta.

Čišćenje

Igračke od ABS plastike čistite mekanom spužvicom, toplom vodom i blagim sapunom. Obratite pažnju na spojeve. Ako igračka ima bilo kakav spoj ili šav, potrebno je ova mjesta precizno i temeljito očistiti. Za potpunu dezinfekciju, igračku nakon korištenja operite i posušite, pa pošpricajte sredstvom za čišćenje igračaka ili prebrišite medicinskim alkoholom.

Lubrikanti

S igračkama od ABS plastike možete koristiti sve tipove lubrikanata.

PVC Igračke

Materijal

PVC (polivinil klorid) je vrlo čest materijal za izradu seksualnih igračaka. Dodavanjem omekšivača plastike, postaje vrlo podatan i sličan gumi. Nekada su se za omekšavanje dodavali ftalati, no danas to u pravilu nije slučaj.

Čišćenje

PVC je porozan materijal, dobro je igračku koristiti s kondomom, a u svakom slučaju, prije i nakon upotrebe temeljito ju operite s blagim sapunom i toplom vodom te osušite mekom krpicom.

Lubrikanti

Uz igračke od PVC-a koristite lubrikant na bazi vode ili silikona.

TPR Igračke

Materijal

TPR (thermoplastic rubber) je vrsta gume sigurna za tijelo. Ne sadrži ftalate niti lateks i sigurna je za korištenje. U procesu omekšavanja gume koriste se novi neškodljivi sastojci koji su zamijenili do nedavno korištene, a za tijelo štetne ftalate. Od ovog materijala najčešće su izrađeni rabbit vibratori i igračke za stimulaciju G ili P točke.

Čišćenje

Hipoalergenski je i nema nikakvih toksičnih sastojaka, no nije ga moguće sterilizirati iskuhavanjem, već samo površinski dezinficirati.
TPR igračke temeljito operite blagim sapunom i toplom vodom, a ako igračku dijelite s partnerom svakako koristite kondom.

Lubrikanti

TPR igračke kompatibilne su s lubrikantima na bazi vode.

Cyberskin / Superskin

Materijal

„Real Feel“ materijali poput marki Cyberskin, Fauxskin, Futurotic, NeoSkin, UltraSkin, Soft Touch, Real Feel, Superskin, Fanta Flash, itd. također su izrađene od vrste termoplastičnog elastomera. Vrlo su popularne jer odaju osjećaj prave kože. Ovi materijali lako poprimaju temperaturu okoline i vrlo su ugodni za korištenje.

Mana ovog materijala jest da je vrlo porozan i osjetljiv na kidanje. Zato s igračkama od ovog tipa materijala morate vrlo nježno i pažljivo postupati kako bi što duže potrajale.

Čišćenje

Igračke od bilo koje vrste real feel materijala nije preporučljivo prati sapunom iz prostog razloga što ulazi u pore materijala i ne može se u potpunosti isprati, već će kod korištenja čitavo vrijeme ispuštati određenu količinu sapuna.

Ovaj tip igračke potrebno je temeljiti isprati pod mlazom tople vode, posprejati sa sredstvom za čišćenje igračaka koja su uglavnom na alkoholnoj bazi, tako da će alkohol vrlo brzo ishlapiti. Kada je igračka potpuno suha, potrebno ju je napudrati sa specijalnim puderom za održavanje ili pak puno jeftinijim kukuruznim škrobom kojeg možete naći u svakoj trgovini (na bazi čega i jesu ovi specijalni puderi) te pohraniti do iduće upotrebe. Nikako nemojte koristiti talk, odnosno običan baby puder.

Iznimno je važno da igračka prije pohrane bude apsolutno suha, u suprotnom moglo bi doći do razvoja plijesni.

Lubrikanti

Uz ovaj tip igračke koristite isključivo lubrikante na bazi vode.

Lateks

Materijal

Lateks je vrsta prirodne gume, vrlo rastezljiva i prilagodljivog oblika. Od ovog materijala najčešće se izrađuju igračke na napuhavanje poput dildo igračaka i butt plugova. Od lateksa se također izrađuje i fetish rublje koje savršeno prianja uz vaše tijelo. No vratimo se na igračke od lateksa.

Alergijske reakcije na lateks su relativno česte, stoga prije kupnje igračke od ovog materijala morate biti sigurni da niste alergični.

Čišćenje

Lateks je porozan materijal, ne može ga se temeljito očistiti pranjem, već je potrebna mala količina sredstva za dezinfekciju igračaka. Nakon što je igračka potpuno suha, napudrajte ju sredstvom za održavanje lateksa.

Kako bi vaša igračka od lateksa imala specifičan sjaj (koji prirodno nema), potrebno ju je premazati silikonskim lubrikantom ili nekim od sredstava za sjaj lateksa.

Lubrikanti

S igračkama od lateksa kompatibilni su lubrikanti na bazi vode i silikona.

Metal

Materijal

Igračke od metala, konkretno od medicinskog čelika, najzahvalnije su igračke koje postoje. Doslovno su neuništive, traju beskrajno. Metal također fantastično poprima i zadržava temperaturu, pa su ove igračke idealne za igrice toplo-hladno. Naravno, pazite da ne pretjerate i ne izazovete oštećenja kože tj. opekline.

Čišćenje

Od svih vrsta igračaka, metalne igračke su najzahvalnije za čišćenje i održavanje. Apsolutno su neporozne, antialergijske, bez mirisa i moguće ih je temeljito dezinficirati.
Metalne igračke mogu se prati ručno s blagim sapunom i toplom vodom, u perilici posuđa, no možete ih i iskuhavati kako bi se sterilizirale. Pripazite jedino na to da ne koristite nikakva abrazivna sredstava koja bi mogla oštetiti sjaj površine.

Lubrikanti

Metalne igračke kompatibilne su sa svim vrstama lubrikanata.

Staklo

Materijal

U posljednje vrijeme staklo postaje vrlo popularan materijal za izradu igračaka. Staklene igračke su predivnih oblika i boja, fantastične za čišćenje i održavanje i maksimalno ekološke te sigurne za vaše tijelo. Često čujemo od korisnika da se boje pucanja staklenih igračaka. Ne brinite!

Staklene igračke izrađene su od višestruko kaljenog borosilikatnog stakla, tzv. Pyrex stakla i u potpunosti otporne na lomove i puknuća. Gotovo poput metalnih, trajat će vam vječno.

Čišćenje

Kako su staklene igračke potpuno neporozne, čišćenje ne zahtijeva nikakav poseban proces. Dovoljno je igračku oprati sapunom i toplom vodom te prebrisati suhom krpicom. Možete ih i iskuhati ili oprati u perilici posuđa.

Lubrikanti

Prednost staklene igračke je i mogućnost korištenja sa svim vrstama lubrikanata.

Kako čuvati sex igračke?

Sex igračke su po pitanju materijala izrade sigurne za tjelesnu uporabu, no ipak, neke od njih mogu reagirati kada ih se drži pokraj sličnih ili nekompatibilnih materijala. Stoga je važno biti pažljiv prilikom njihovog pospremanja i čuvanja. Ako pomiješate svoje sex igračke (pogotovo one napravljene od silikona, gume, lateksa ili materijala koji oponašaju osjećaj prave kože), moglo bi se dogoditi da vaše igračke počnu mijenjati prvotni oblik.

Nemoguće je pretjerano naglasiti koliko je važno da se sex igračke čuvaju individualno ako ne želite da vas sljedeći put kada posegnete za njima dočeka neugodno iznenađenje.

VAŽNO – IGRAČKE MOGU PROMIJENITI BOJU, OBLIK TE SVOJU KONZISTENCIJU, PA ČAK I IZGLEDATI KAO RASTOPLJENE AKO NISU ADEKVATNO POSPREMLJENE .

Čuvate li svoje sex igračke na vašim omiljenim ili pak tajnim mjestima skrivene od nepoželjnih pogleda, svakako osigurajte da su one pohranjene odvojeno! Mnogo luksuznih sex igračaka dolazi s vlastitim torbicama i posebnim kutijama koje vam individualno spremanje čine lakšim.
Ako ste originalnu kutiju ipak bacili, sigurni smo da ćete u našoj ponudi naći adekvatno rješenje za pohranu. Za više ideja i informacija pogledajte našu kompletnu ponudu proizvoda za čišćenje sex igračaka.

Postoji jednostavan i jeftin način spremanja vaših omiljenih igračaka. Preporučujemo korištenje kartonskih kutija, futrola ili čarapa, a ako si želite dati truda možete i ukrasiti kutijice po vlastitom ukusu i želji no bitno je da su igračke fizički odvojene.

I za kraj dajemo vam kratak podsjetnik kako se odnositi prema vašim omiljenim igračkama.

Što Raditi:

 • Očistite svoje sex igračke prije pospremanja i prije upotrebe
 • Proučite postoji li kakvo oštećenje prije odlaganja
 • Pospremite i čuvajte svaku sex igračku individualno

Što Ne Raditi:

 • Ne spremati sex igračke sve zajedno
 • Ne dopuštati da se vaše sex igračke međusobno dodiruju na dulje vrijeme
 • Ne pospremati ih prije nego što su potpuno suhe
Tags:
#Sex Savjeti
Tags:
#Sex Savjeti
Vaša Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici.