REGISTRIRAJ SE I OSTVARI 15% POPUSTA

Vibraonica™ Sex Shop
7 lipnja, 2017

Kako i kada s djecom razgovarati o seksu?

Odgovor na pitanje „Kako s djecom razgovarati o seksu?“ je vrlo jednostavan: otvoreno i iskreno! Naravno, taj razgovor, opširnošću i sadržajem, mora biti prilagođen dobi djeteta o čemu ćemo par riječi reći kasnije.

Ako vam se ovaj odgovor – otvoreno i iskreno – ne sviđa, možda imate problema s osjećajem (lažnog?) morala. Moguće je da vaši roditelji nisu s vama otvoreno razgovarali o spolnosti i seksu. Međutim, seks je normalna i prirodna pojava, da nema seksa ne bi bilo nikoga od nas – i nema nikakvog razloga da ga se sramimo. Svi to radimo, zar ne? Ako i ne, sigurno bismo to voljeli… Isto tako, ako pogledamo prirodu, osobito u proljeće… na sve strane možemo vidjeti seks (ptičice, mačke, psi ako živite u gradu, te različite domaće i divlje životinje ako ste negdje na selu).

Ako vam pomisao na razgovor o seksu s vlastitim djetetom izaziva nelagodu, sjetite se samo svih drugih stvari koje su vam izazivale neugodu. Neke su možda izazivale čak i nagon za povraćanjem, kao na primjer čišćenje i mijenjanje „pokakane“ pelene ili držanje lavora dok dijete povraća. Nije ugodno, ali se mora obaviti. A zašto s djetetom moramo razgovarati o seksu i spolnosti? Zato da dijete dobije točne i pouzdane informacije od osoba u koje ima najviše povjerenja, a to su upravo njegovi roditelji.

Istina je da je danas dostupno obilje informacija na svakom koraku, ali te informacije nisu uvijek točne. Na internetu, na primjer, ima vrlo pouzdanih i točnih izvora. Nažalost, na internetu ima isto tako i gomila gluposti, poluistina i krivih tumačenja popularno-znanstvenih činjenica. Osim toga, na internetu ima i gomila pornografije, a to je nešto što sigurno ne želite priuštiti svome djetetu, bar dok to možete kontrolirati.

Ako nešto ne znate ili niste sigurni, to je potpuno u redu – samo recite djetetu da ne znate. Recite mu da ćete se raspitati i saznati te mu reći točnu informaciju. S ovime, naravno, neće biti problema u početku. Problemi nastaju tek kad dijete malo naraste i počne postavljati vrlo konkretna (i obično vrlo pametna) pitanja. A u početku….?

Kada s djetetom razgovarati o seksu?

Ovdje nema pravila i svako se dijete razvija svojim vlastitim tempom. Zapravo, jedino je pravilo da ćete se vjerojatno jako iznenaditi kako se rano djeca počinju zanimati i pitati takve stvari. Naravno, ovakve razgovore ne treba forsirati već je bolje jednostavno pričekati da dijete samo pita, ili iskoristiti pogodnu priliku, npr. ako vam u posjet dođe trudna rođakinja. A tada – odgovorite najbolje što znate i umijete, kratko i jasno. Razgovori o spolnosti ne moraju biti dugi i naporni, puno je bolje na pitanja odgovarati u hodu, kada se pojave.

Mala djeca, od kad progovore pa do otprilike 5. godine života, najviše se zanimaju za otkrivanje vlastitog tijela. U toj dobi pitanja uglavnom postavljaju o dijelovima tijela, spolnim razlikama, od kuda dolaze bebe i slično. Od 5-6. godine do otprilike 10 godine djeca postaju sramežljivija u vezi vlastitog tijela. Međutim, tada se počinju zanimati za seksualnost u odraslom smislu riječi i o tome često pričaju sa vršnjacima. Većina djece ove dobi isprobava neki oblik masturbacije ili samozadovoljavanja. Kako se približava pubertet, u dobi od 10-12 godina, kod djece se javljaju i seksualne fantazije.

Pitanja o seksu i spolnosti često se javljaju kada dijete nešto vidi – na primjer životinje kako se pare ili trudnicu u visokom stupnju trudnoće. A kada dijete postavi pitanje, na njega treba dobiti i odgovor – ne laži, ne šale i pošalice, ne izbjegavanje, već točan i razumljiv odgovor. Drugim riječima, odgovor mora biti (kako smo već spomenuli) prilagođen dobi djeteta.

Odgovor prilagođen dobi djeteta

Odgovor prilagođen dobi djeteta znači takav da ga dijete može razumjeti. Na primjer, kod najmlađih: Teta ima velik trbuh zato jer u trbuhu ima malu bebu. A kako je beba ušla u trbuh? Bebe dođu u mamin trbuh kad se mama i tata jako vole i puno ljube… Takav odgovor obično zadovolji znatiželju malog djeteta.

Kad dijete malo naraste, postaje svjesno da između žena i muškaraca postoje još neke razlike osim dužine kose ili lakiranja noktiju. Kad postane svjesno da se spolni organi muškaraca i žena razlikuju, i vaše objašnjenje može postati malo detaljnije. Bebe nastaju kada se mama i tata jako vole i puno ljube i maze (goli u krevetu), i kad im se dodiruju spolni organi. Tada tata iz svog penisa ispusti posebnu tekućinu koja se zove sperma u mamin trbuh. A u  maminom trbuhu od mamine tekućine (koja se zove jajašce) i tatine sperme nastane beba.

Ako je dijete znatiželjno (ima li uopće djece koja to nisu?) dobra je ideja nabaviti slikovnicu ili dječju enciklopediju u kojoj je prikazano područje spolnosti. Vjerovali ili ne, može ih se naći i na hrvatskom tržištu (ili posuditi u knjižnici), a ta se investicija svakako isplati. Zajedno s djetetom pročitajte tekstove i proučite slike, a na dodatna pitanja i potpitanja odgovorite najbolje što znate. Kako dijete raste, potrudite se da nabavljate literaturu primjerenu dobi, pa s vremena na vrijeme iznova prođite ovu temu.

Budite ozbiljni i smireni

Jako je važno, iako to nije uvijek lako jer se često imamo potrebu nasmijati, na djetetova pitanja odgovarati ozbiljno i smireno. Na taj način, osim same informacije, dijete će u vas dobiti povjerenje. Znati će da vam se može obratiti sa pitanjima ili problemima koji ga muče – a da ga vi nećete ismijati. To će vam povjerenje biti jako korisno kada dijete malo poraste, i kada pitanja postanu vrlo ozbiljna, na primjer o zaštiti od trudnoće ili spolnim bolestima. Također, pohvalite djetetov interes za temu. Recite nešto poput: „To je bilo odlično pitanje! Možemo još malo o tome porazgovarati kada te bude zanimalo.“

Dijete će tako od vas naučiti da su seks i spolnost normalna, prirodna stvar. To je od izuzetne važnosti za zdrav psiho-fizički razvoj djeteta.

Photo via Bigstock

 

Tags:

Povezani Članci

20 rujna, 2022
Ball Gag – Savjeti za početnike
#Sex Savjeti
17 rujna, 2022
10 zlatnih pravila za pegging
#Sex Savjeti
Tags:
Vaša Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici.