REGISTRIRAJ SE I OSTVARI 15% POPUSTA

Vibraonica™ Sex Shop
14 lipnja, 2017

Spolne razlike u želji za seksom

Pitanje “Da li zaista muškarci i žene imaju različitu želju i potrebu za seksom?” staro je stoljećima ali nekako uvijek aktualno i zanimljivo. Dugo se vremena tradicionalno vjerovalo da je ženina potreba za seksom manja od muškarčeve, da bi istraživanja provedena tijekom 70-tih godina prošlog stoljeća, u doba poznato po buđenju feminizma i različitih pokreta za ljudska prava, opovrgla ovu tezu ustvrdivši da je razlika u seksualnoj želji između muškaraca i žena isključivo naučena, odnosno nametnuta od strane (tradicionalnog) društva.

Međutim, najnovija istraživanja ipak sugeriraju da su “žene s Venere a muškarci s Marsa” – i da među njima stvarno postoji i stvarna biološka razlika u doživljaju seksualnosti.

Što o seksualnoj želji muškaraca i žena kaže moderna psihologija?

Najnovija istraživanja pokazuju da su u seksualnoj želji, kao i u doživljaju seksualnosti općenito, razlike između žena i muškaraca – ogromne.

Rekli bismo da ovo otkriće i nije tako neočekivano. Žene i muškarci razlikuju se već na prvi pogled, po izgledu i građi tijela, u tijelu im djeluju različiti hormoni zbog čega im i mozak različito funkcionira, a da i ne spominjemo različite društvene i spolne uloge, zadaće i poslove muškaraca i žena.

Sigurno ste i sami primjetili – kad se na okupu nađe nekoliko muškaraca, razgovor kad-tad skrene na šale i pošalice oko “hladnih” i nezainteresiranih žena… koje im “ne daju” dovoljno ili uopće “ne daju”. U isto vrijeme, žene se većinom šale i zezaju na račun muškaraca koji trebaju i žele samo dvije stvari – hranu i seks.

Promislite i sami – za većinu muškaraca, seks je nešto kao “lijek za sve bolesti”, pomaže im da se oslobode stresa i napetosti, za njime posežu da ublaže tjeskobu ili strah, relaksira ih i odmara čak i nakon fizičkih, a osobito nakon mentalnih napora. Žene, s druge strane, moraju biti opuštene, odmorne, osjećati se smireno, sigurno, poželjno, voljeno (moglo bi se tu još nabrajati…) kako bi osjetile želju za seksom.

Spolne razlike u želji za seksom

A istraživanja?

Istraživanja pokazuju da muškarci, u usporedbi sa ženama, puno češće masturbiraju (kojeg li iznenađenja!), češće gledaju pornografske sadržaje, puno su podložniji vidnim podražajima, npr. slikama, videu ili uživo viđenim golim dijelovima odraslog ženskog tijela tako da se kod njih seksualna želja javlja spontanije nego kod žena – otprilike svaki puta kad vide neku privlačnu scenu. Drugim riječima, muškarci se uzbude (i požele seks) vrlo lako, spontano i brzo, mnogo puta tijekom dana, bez obzira na stanje i situaciju u kojoj se nalaze.

Kod žena se, nasuprot tome, puno rjeđe spontano javlja seksualno uzbuđenje – njihova je seksualna želja puno više pod utjecajem okolnih čimbenika. Uz stavove i društvene norme, tu ulaze i djeca koja se igraju u susjednoj sobi, razmišljanje o suđu kojeg još treba oprati, vešu kojeg treba ispeglati i slično. Isto tako, opća kvaliteta njihove veze s partnerom ima veliki utjecaj i na osjećaj seksualne privlačnosti. Što su partneri međusobno bliskiji, i želja i potreba za seksom je kod žena veća. Iako to zvuči kao kliše, žene vole da ih se mazi i zavodi, vole romantične šetnje s držanjem za ruke, ili još romantičnije večere uz vino i svijeće. Muškarci su pak puno manje zahtjevni – samo im pokažite žensko tijelo u nekoj  seksi opravici (ili jednostavno golo tijelo, bez te opravice!) – i reakcija muškarčevog donjeg dijela tijela je gotovo neizbježna.

Zablude o savršenstvu

Velika je zabluda da to (golo) tijelo mora biti savršeno – upravo takav nam pritisak stvaraju moderni mediji  sa slikama savršenih manekenki. Muškarci su ipak puno manje zahtjevni od toga i svaka, osobito oskudnije odjevena žena koja ih želi je – prelijepa. Zapravo, mnogi muškarci kažu da ih, čak i više od same slike, uzbuđuje partnerica koja se osjeća senzualno i poželjno, koja je seksualno uzbuđena i želi voditi ljubav s njima.

Da ne bi bilo zabune – ni žene nisu zahtjevne u pogledu partnerovog izgleda. Ako je partner nježan i pažljiv (općenito u životu, ne nužno u krevetu!), on je jednostavno – prekrasan!

Nažalost, budući da je seksualnost žena puno više pod utjecajem različitih okolinskih i kulturalnih čimbenika, kao što su odgoj, religija te stavovi njihovih roditelja ili prijatelja kod žena je, puno češće nego kod mušaraca želja i potreba za seksom smanjena ili uspavana.

O tome ćemo, zajedno sa par savjeta o tome kako pobuditi uspavanu seksualnu želju kod žena (ali i kod muškaraca), više napisati u nekom od narednih članaka.

Photo via Bigstock

 

Tags:

Povezani Članci

20 rujna, 2022
Ball Gag – Savjeti za početnike
#Sex Savjeti
17 rujna, 2022
10 zlatnih pravila za pegging
#Sex Savjeti
Tags:
Vaša Košarica (0)

Nema proizvoda u košarici.